Info voor architect en studiebureau

Bestekteksten

Rekentool particulier: budget en terugverdientijd

Bereken éénvoudig kost voor de luchtdichtingswerken van een particuliere woning, of het benodigde product voor doe-het-zelf.

Alsook berekent u met deze rekentool de terugverdientijd.

Rekentool

Detailtekeningen

Hoe luchtdicht bouwen ?

blowerproof

Om een permanente luchtdichtheid van uw gebouw of woning te bereiken n50 < 1 of < 0,6 (passief), dient de buitenschil luchtdicht te worden gemaakt. Met de buitenschil wordt bedoeld: alle muren, dakoppervlak en andere materialen die de grens vormen tussen binnen en buiten.

Om een luchtdichte buitenschil te bereiken, wordt Blowerproof coating aangebracht langs de binnenzijde op de gebouwaansluitingen, en dit vooraleer spuitpleister is aangebracht en vooraleer de vloerisolatie en chappe zijn gelegd.

Een overlap van minimum 5cm met de binnenpleistering, vb. op de vloer/wand aansluitingen, die nadien wordt aangebracht garandeert een luchtdichte schil van uw woning of gebouw. Indien de Blowerproof coating op de volledige muren wordt aangebracht kan dit ook op de buitenzijde van de binnenmuren enkel wanneer de isolatieplaten nadien op de buitenzijde van deze binnenmuren worden geplaatst. In dit geval hoeft er geen spuitpleister meer voorzien als afwerking en kan de betonsteen als afwerking langs de binnenzijde in het zicht blijven.

Laat ons u contacteren

Waarom luchtdicht bouwen ?

S-peil:

Bouwaanvragen ingediend na 1 januari 2018 dienen te voldoen aan een S peil lager dan 31.

Het S-peil vervangt in deze het K-peil dat we al decennia kennen. Het is een maat voor de energieverliezen per (gecorrigeerde) oppervlakte eenheid.

Bij de energieverliezen worden ook de lekverliezen te wijten aan de luchtdichtheid van het gebouw gerekend. Een goede luchtdichtheid kan dus het verschil betekenen tussen het wél of niet halen van de vereiste S waarde.

Het halen van een zekere luchtdichtheid (blowertest) is in het verleden echter een grote onbekende gebleken, en men durft er op heden zelden op rekenen als het om EPB gaat.

Het halen van een gegarandeerde luchtdichtheid zou hier de oplossing kunnen bieden om ook gegarandeerd het S-peil van 31 te halen.


Andere argumenten:

  • E-peil tot 12 punten verlagen.
  • Ruime besparing op de verwarmingskosten.
  • Vereist voor de werking van ventilatiesysteem C+ en D. (klik voor info WTCB)
  • Comfort van de woning (geen tocht, betere akoestiek).
  • Vermijdt schimmels. (klik voor info WTCB)
  • Vermijdt waardeverlies van uw woning.


Nationaal normatief kader rond luchtdichtheid:

  • STS P 71-3
  • NBN 13829
  • Energieprestatieregelgeving (EPB)


Europese richtlijnen:

  • Richtlijn 20/20/20: 20% minder CO² uitstoot, 20% minder energieverbruik, 20% meer hernieuwbare energie.
  • Europese Energieprestatie van gebouwen, richtlijn 2002/91/EC en 2010/31/EG.


Relevante WTCB publicaties:


Laat ons u contacteren

Hoe het vereiste luchtdichtheidsniveau behalen ?

Met de Hevadex aanpak hebt u een totaaloplossing voor de gebouwluchtdichtheid van uw projecten:

Door meerdere jaren ervaring kan Hevadex de luchtdichtheid van uw project garanderen, van bij het ontwerp.
Hevadex verkoopt zowel haar producten van het BLOWERPROOF gamma, ondersteund door werfopstarten, maar kan ook de plaatsing zelf verzorgen


Uw budget voor luchtdichting?(€): maak kosteloos gebruik van onze online rekentool.


Uitvoering:

  • Uitbesteden: U kan opteren de luchtdichtingswerken te laten uitvoeren met garantie gebouwluchtdichtheid, zo bent u zeker van het eindresultaat.
  • Doe-het-zelf: mocht uw klant zelf deze werken willen uitvoeren, dan kan dit met 1 enkel product voor alle gebouwaansluitingen, nl. Blowerproof Liquid Brush aangebracht met een verfborstel/kwast.


Wij komen graag tot bij u om uw projecten te bespreken en nodige ondersteuning te verlenen. Mail ons hiervoor aub: karel.deridder@hevadex.be


Laat ons u contacteren
Vragen? Stel ze nu
Contact
x>